Суббота, 20 Апреля, 2024 г.
О Проекте Контакты и партнеры Карта сайта
Харьков медицинский
Поиск: по названию  адресу 
Главная / Медицинские публикации / Авторы / Закревский Н. Н. /

ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ У ДІТЕЙ ПЕРШОГО РОКУ ЖИТТЯ, ІНФІКОВАНИХ ЦИТОМЕГАЛОВІРУСОМ.

Ходак Л.А., Рибалко Г.М. Закревский Н.Н.,

 

Харківська медична академія післядипломної освіти,

обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня, Україна.

 

З метою визначення впливу інфікування цитомегаловірусом (ЦМВ) на перебіг кишкових інфекцій було проведено порівняльне вивчення клініко-лабораторних  даних у двох групах хворих: основній - 119 дітей,   інфікованих ЦМВ, і контрольній - 76 дітей у яких результати досліджень на цитомегаловірусну інфекцію (ЦМВІ) були негативні.

Діти надійшли до клініки переважно з діагнозом гастроентероколіт і ентероколіт. Етіологію кишкової інфекції виявлено тільки у 126 (63,3%) дітей. Найчастіше виявлялись сальмонели та умовно-патогенні збудники.

Діти, інфіковані ЦМВ,  не тільки народжувались з патологією, але й в подальшому розвивались гірше. В анамнезі у них значно частіше, ніж у групі порівняння,  відмічались  бронхо-легеневі  захворювання і  кишкові інфекції   (43,7 % і 21,1% відповідно, Р < 0,001).  Вони недостатньо  прибавляли в  масі  тіла і тому основним клінічним проявом при надходженні в стаціонар була гіпотрофія  різного  ступеня,  яка в основній групі відмічалась  у 110 (93%) хворих, а в групі порівняння  у 32 (42%). При  загальній схожості клінічної симптоматики у дітей в обох групах відмічались розрізнення між проявами тривалості основних клінічних симптомів.  Синдром інтоксикації в  основній групі зберігався на тиждень довше, ніж у групі порівняння, а дисфункція  кишківника 9,6 ± 0,7 і 6,3 ± 0,3 дня відповідно (Р<0,01). Ураження нервової системи відмічалось у три рази частіше у дітей, інфікованих ЦМВ.

Інфікування дітей ЦМВ сприяло важчому перебігу гострих кишкових інфекцій, що впливало на термін перебування в стаціонарі. Діти основної групи знаходились  у клініці 24,0 ± 0,5 дня, а у групі порівняння 16,2± 2,2 дня  (Р<0,001).

Докладний аналіз  клінічних проявів і результатів вірусологічних досліджень дозволили виявити, що в 30,3%  випадків ЦМВІ перебігала у вигляді  моноінфекції, у 58% хворих, як мікст-інфекція, обтяжуюча перебіг гострих кишкових інфекцій та в 11,7% спостережень діагностовано субклінічну форму ЦМВІ, яка не впливала на основне захворювання.

Разработка сайта - LotusSoft ©2003-2006 LotusSoft.    med@lotussoft.com.ua

©Авторские права принадлежат исключительно автору статьи.
Отвественность за содержание материала несет автор статьи.