Среда, 24 Апреля, 2024 г.
О Проекте Контакты и партнеры Карта сайта
Харьков медицинский
Поиск: по названию  адресу 
/ / / /

ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ САЛЬМОНЕЛЬОЗУ, АСОЦІЙОВАНОГО З ГРІ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ

Кузнєцов С.В., Татаркіна А.М., Закревский Н.Н., Ольховська О.М., Копійченко Т.С., Білецька Г.А., Валюх С.В., Погребних К.І.

 

Харківський державний медичний університет, Україна.

 

В динаміці патологічного процесу обстежено269 дітей віком  від 1 місяця до 3 років. Хлопчиків було 54%, дівчаток - 46%.  Діагноз сальмонельозу та ГРІ був встановлений по сукупності клініко-анамнестичних данних, підтверджений бактеріологічно та серологічно. Серед обстежених переважали діти  першого року життя -61%. Несприятливий преморбідний фон (дистрофія, анемія, алергічний діатез, перенесені раніше захворювання, штучне вигодовування та ін.) виявлений у 82% хворих. Частіше за інших реєструвалися середньо тяжкі та тяжкі форми (57,4% та 34,6% відповідно), легкі - 8%.  В першу групу спостережень об’єднали 167 (62,1%) дітей,  хворих на сальмонельоз; в другу - 48 (17,8 %) хворих на мікст-інфекцію, де поряд з дисфункцією шлунково-кишкового тракту, виявлялись катаральні явища слизових оболонок дихальних шляхів; в третю групу - 54 (20,1%) хворих, у яких нашарування ГРІ виявлено в періоді реконвалесценції. Клініко-лабораторний аналіз дозволив виявити аденовіруси (42,1%), парагрипу (32,75), RS- віруси (17,2%) та віруси грипу (9%). Тривалість лихоманкового періоду хворих першої групи продовжувалась 7,3 ±2,4, у другої і третьої - 7,4±2,1 та 9,7±2,8 днів. Дисфункція кишківника тривала 11,2 ±1,7; 12,7±2,1 та 14,6±2,6 днів відповідно. Рецидиви, загострення та ускладнення сальмонельозу були діагнозовані значно частіше ( Р<0,05) у хворих другої та, особливо,  третьої (Р<0,01) груп. Середня тривалість перебування в стаціонарі та бактеріологічна санація організму хворої дитини були також вірогідно більш тривалими (Р<0,05)  у дітей з мікст-формамиами та нашаруваннями.

Таким чином, бактеріально-вірусні асоціації та нашарування різних ГРІ в періоді реконвалесценції призводить до більш несприятливого перебігу сальмонельозу, збільшує тривалість періоду санації організму та строків перебування хворих на ліжку, що необхідно ураховувати при обгрунтуванні терапії та реабілітації хворих.

Закревский Н. Н.
Доцент кафедры детских инфекций Харьковского государственного медицинского университета
Разработка сайта - LotusSoft ©2003-2006 LotusSoft.    med@lotussoft.com.ua

©Авторские права принадлежат исключительно автору статьи.
Отвественность за содержание материала несет автор статьи.