Пятница, 19 Апреля, 2024 г.
О Проекте Контакты и партнеры Карта сайта
Харьков медицинский
Поиск: по названию  адресу 
/ / / /

НАКАЗ від 25 жовтня 2005 року N 560/574 Про затвердження заходів щодо боротьби з пташиним грипом та захисту населення і тваринництва від цієї інфекції

 МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

від 25 жовтня 2005 року N 560/574

Про затвердження заходів щодо боротьби з пташиним грипом та захисту населення і тваринництва від цієї інфекції

З метою недопущення занесення та розповсюдження на території України пташиного грипу, керуючись Указом Президента України від 19 жовтня 2005 року N 1450/2005 "Про невідкладні заходи щодо запобігання занесенню і поширенню високопатогенного грипу птиці та мінімізації наслідків можливої пандемії грипу", наказую:

1. Затвердити спільні заходи Міністерства аграрної політики України та Міністерства охорони здоров'я України по недопущенню занесення і розповсюдження на території України високопатогенного грипу птиці.

2. Міністерству охорони здоров'я України спільно з Міністерством аграрної політики України здійснювати постійний моніторинг епідемічної та епізоотичної ситуації із захворювання на грип у світі та на території України з метою своєчасного реагування та впровадження комплексу профілактичних, протиепідемічних, протиепізоотичних та інших необхідних заходів.

3. Керівникам міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Раді міністрів АР Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, головним державним санітарним лікарям АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя, водного, залізничного, повітряного транспорту, Головному лікарю ЦСЕС МОЗ України, головним державним інспекторам ветеринарної медицини АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя, головним державним інспекторам регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю і нагляду на державному кордоні та транспорті забезпечити безумовне виконання цього наказу.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступників Міністра аграрної політики України В. О. Пабата та Міністра охорони здоров'я С. П. Бережнова.

 

Міністр охорони
здоров'я України 

 
Ю. В. Поляченко 

Міністр аграрної
політики України 

 
О. П. Баранівський 


 

Спільні заходи по недопущенню занесення і розповсюдження на території України пташиного грипу

N
п/п 

Заходи 

Термін виконання 

Відповідальні за виконання 

1. 

Здійснювати постійний моніторинг епідемічної та епізоотичної ситуацій щодо високопатогенного грипу птиці в світі та на території України. 

Постійно 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики та його територіальні органи, Центральна державна лабораторія ветеринарної медицини, Міністерство охорони здоров'я України, головні державні санітарні лікарі АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя, водного, залізничного, повітряного транспорту. 

2. 

До особливого розпорядження щодо ліквідації хвороби, проведення оздоровчих заходів заборонити ввезення в Україну тварин, продукції та сировини тваринного походження з країн, в яких ця хвороба зареєстрована. 

Постійно 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики та його територіальні органи, Міністерство охорони здоров'я України, головні державні санітарні лікарі АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя, водного, залізничного, повітряного транспорту. 

3. 

Подати до Кабінету Міністрів України проект Плану підготовки до боротьби з грипом та захисту населення і тваринництва від цієї інфекції. 

1 листопада 2005 року 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики та його територіальні органи, Міністерство охорони здоров'я України. 

4. 

Терміново обладнати в усіх пунктах пропуску на державному кордоні з Румунією, Молдовою та у морських портах постійнодіючі дезінфекційні бар'єри. Здійснювати контроль за проведенням дезінфекційних заходів. 

Терміново 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики та його територіальні органи. 

5. 

Внести разом з Держкомлісгоспом узгоджені пропозиції щодо заборони полювання на дику пернату птицю в загрозливій зоні. 

жовтень 2005 року 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики, Міністерство охорони здоров'я України спільно з Держкомлісгоспом. 

6. 

Спільно з Держмитслужбою та адміністрацією Держкомкордону організувати недопущення при перетині державного кордону ввезення громадянами України, іноземцями та особами без громадянства продукції тваринного походження для власного споживання, яка може бути фактором ризику передачі збудника високопатогенного грипу птиці. 

Постійно 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики спільно з Держмитслужбою та Держкомкордоном. 

7. 

Організувати роботу спеціалізованих птахівничих господарств у закритому режимі. 

Постійно 

Міністерство аграрної політики України. 

8. 

Центральній державній лабораторії ветеринарної медицини щоденно подавати в Держдепартамент ветмедицини з послідуючим інформуванням керівництва Міністерства результати моніторингу домашньої і дикої птиці. 

Постійно 

Центральна державна лабораторія ветеринарної медицини. 

9. 

Налагодити щоденний взаємообмін інформацією з компетентними органами Румунії, Молдови та Російської Федерації щодо моніторингових досліджень домашньої та дикої птиці, особливо увагу звернути на моніторинг в дельті річки Дунаю на кордоні з Румунією. 

Постійно 

Державний департамент ветмедицини Мінагрополітики. 

10. 

Спільно з Держмитслужбою, адміністрацією Держкомкордону, Мінтрансзв'язком, Мінфіном України забезпечити пункти пропуску на державному кордоні, які визначені для вантажів, підконтрольних службі ветмедицини, спеціальним обладнанням для утилізації небезпечної продукції тваринного походження. 

Жовтень 2005 року 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики спільно з Держмитслужбою, адміністрацією Держкомкордону, Мінтрансзв'язком, Мінфіном України. 

11. 

У зв'язку з виникненням високопатогенного грипу птахів у Румунії, Туреччині, Греції, Російській Федерації визнати загрозливу зону: Автономна Республіка Крим, Вінницька, Закарпатська, Івано-Франківська, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Чернівецька області. 

Терміново 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики та його територіальні органи, Державні протиепізоотичні комісії уряду АР Крим, міст Севастополя, Києва, при облдержадміністраціях, Міністерство охорони здоров'я України, головні державні санітарні лікарі Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, водного, залізничного, повітряного транспорту. 

12. 

В загрозливій зоні: 

 

 

- посилити державний ветеринарний контроль і нагляд в господарствах усіх форм власності; 

Постійно 

Головні державні інспектори ветмедицини областей міст Києва і Севастополя 

- організувати санітарні пропускники з термометрією працівників птахогосподарств всіх форм власності до та після роботи; 

Постійно 

Головні державні санітарні лікарі Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя 

- організувати огляд та дезінфекцію всіх транспортних засобів, що перевозять сільськогосподарські вантажі, які поступають із території Румунії, Молдови, Туреччини, Російської Федерації на всіх пунктах пропуску через державний кордон України; 

Постійно 

Головні державні інспектори ветмедицини регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті 

- провести додаткові моніторингові дослідження всіх видів птиці (дикої, синантропної, свійської); 

Жовтень  - листопад 2005 року 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики та його територіальні органи 

- через місцеві засоби масової інформації повідомити контактні телефони в районній державній установі на випадок підозри щодо виникнення високопатогенного грипу; 

Головні державні інспектори ветмедицини областей міст Києва і Севастополя 

- визначити в кожній державній установі ветеринарної медицини відповідальну особу стосовно збору вказаної інформації; 

Головні державні інспектори ветмедицини областей міст Києва і Севастополя 

- через мережу державних установ ветеринарної медицини, селищні, сільські ради, місцеві засоби масової інформації звернутися до власників птиці в індивідуальних господарствах громадян про тимчасове обов'язкове обмеження контакту свійської птиці із дикою перелітною, а у разі підозри на захворювання птиці, її загибелі термінове повідомлення в державні установи ветмедицини на вказані телефони; 

Головні державні інспектори ветмедицини областей міст Києва і Севастополя 

- заборонити в загрозливій зоні в радіусі 15 км від державного кордону із країною, де встановлено захворювання, торгівлю на ринках живою птицею, свинями, сировиною та продукцією тваринництва. 

Постійно 

Державний департамент ветмедицини Мінагрополітики, Міністерство охорони здоров'я України. 

13. 

У випадку виникнення захворювання птиці на високопатогенний грип: 

 

 

- керівникам господарств незалежно від форм власності негайно інформувати головного державного інспектора ветмедицини району, міста, області; 

Постійно 

Міністерство аграрної політики України 

- господарство, у якому встановлено високопатогенний грип, оголошують неблагополучним за поданням головного державного інспектора ветмедицини району і вводять карантин; 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики та його територіальні органи 

- в залежності від епізоотичної ситуації застосовують стемпінг-аут (знищення всього поголів'я птиці у визначеній ДНПК зоні); 

Постійно 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики та його територіальні органи 

- проводять інші оздоровчі заходи згідно діючої інструкції. 

Постійно 

Державні надзвичайні протиепізоотичні комісії при облдержадміністраціях. 

14. 

Створити бригаду у складі ветеринарного лікаря, орнітолога, епідеміолога, мисливця для проведення активного моніторингу за можливою циркуляцією вірусів пташиного грипу серед перелітних птахів. 

Жовтень 2005 року 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики та його територіальні органи, Міністерство охорони здоров'я України, головні державні санітарні лікарі Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, водного, залізничного, повітряного транспорту. 

15. 

Організувати спостереження шляхом відстрілу та забору матеріалу на дослідження від вказаних птахів в усіх областях України та Автономній Республіці Крим, а також у міграційних коридорах перелітних птахів. 

Постійно 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики та його територіальні органи, Міністерство охорони здоров'я України, головні державні санітарні лікарі Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, водного, залізничного, повітряного транспорту. 

16. 

Забезпечити бригади фахівців засобами індивідуального захисту, зокрема екстреної профілактики пташиного грипу. 

Постійно 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики та його територіальні органи, Міністерство охорони здоров'я України, головні державні санітарні лікарі Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, водного, залізничного, повітряного транспорту. 

17. 

На базі одержаних результатів проведених досліджень визначити зони та території підвищеного ризику в Одеській, Херсонській, Миколаївській, Івано-Франківській, Чернівецькій областях та Автономній Республіці Крим, в яких необхідно посилити карантинні заходи. Проводити подвірні обходи силами фахівців ветеринарної та медичної служби (ветлікар, епідеміолог, інфекціоніст). 

Жовтень - листопад 2005 року 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики та його територіальні органи, Міністерство охорони здоров'я України, Міністр охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальники управлінь охорони здоров'я обласних, Севастопольської міської та Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської міської державних адміністрацій, головні державні санітарні лікарі Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, водного, залізничного, повітряного транспорту. 

18. 

Визначити базові лабораторії для діагностики пташиного грипу у системі Міністерства охорони здоров'я України на базі Українського центру грипу та ГРІ, Українського науково-дослідного протичумного інституту ім. І. І. Мечнікова (м. Одеса), Львівського науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни, вірусологічної лабораторії Центральної санітарно-епідеміологічної станції.
Забезпечити отримання зразків або ізолятів вірусу для їх вивчення з подальшої передачею у референс-лабораторії ВООЗ. Забезпечити систему контролю за дотриманням протиепідемічного режиму при роботі з біологічними матеріалами у лабораторіях. 

Жовтень - листопад 2005 року 

Міністерство охорони здоров'я України. 

19. 

Забезпечити базові лабораторії необхідним обладнанням, діагностичними сироватками, засобами індивідуального захисту. 

Постійно 

Міністерство охорони здоров'я України. 

20. 

Визначити та створити національний та регіональні запаси необхідних матеріальних ресурсів (антивірусні препарати, засобів екстреної профілактики, засобів індивідуального захисту, вакцини, обладнання, дезінфекційні засоби, діагностичні та витратні матеріали для проведення лабораторних досліджень) та засобів технічної допомоги для швидкого застосування у разі необхідності. 

Постійно 

Міністерство охорони здоров'я України. 

21. 

Розробити нормативні документи з клінічної характеристики захворювання на грип (протокол та алгоритм введення та лікування хворого, стандартне визначення випадку, інструкцію щодо сортування хворих та надання екстреної медичної допомоги). Підготувати інструкцію щодо забору, транспортування, збереженню та дослідженню матеріалу інфікованого та потенційно інфікованого збудниками пташиного грипу. 

Листопад 2005 року 

Міністерство охорони здоров'я України. 

22. 

Провести семінар-нараду з представниками базових лабораторій обласних санітарно-епідеміологічних станцій та Центральної державної лабораторії ветеринарної медицини. 

Листопад 2005 року 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики, Міністерство охорони здоров'я України. 

23. 

Розробити систему поточного моніторингу інформації для оцінки ступеня тяжкості перебігу пандемії з урахуванням чинників, які впливатимуть на її розвиток. 

Постійно 

Міністерство охорони здоров'я України, Міністр охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальники управлінь охорони здоров'я обласних, Севастопольської міської та Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської міської державних адміністрацій, головні державні санітарні лікарі Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, водного, залізничного, повітряного транспорту. 

24. 

Удосконалити та посилити систему епіднагляду за грипом. Забезпечити систему нагляду для виявлення, характеристики та оцінки грипоподібних захворювань та смертельних випадків від респіраторних захворювань. Розробити стандарти епіднагляду за грипом та методичні вказівки щодо виявлення та розслідування випадків захворювань. 

Постійно 

Міністерство охорони здоров'я України, Міністр охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальники управлінь охорони здоров'я обласних, Севастопольської міської та Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської міської державних адміністрацій, головні державні санітарні лікарі Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, водного, залізничного, повітряного транспорту. 

25. 

Розробити плани щодо залучення необхідних спеціалістів на період пандемії. Організувати семінари, конференції, наради з питань епідеміологічного нагляду за грипом, його клінічних проявів та лікування. 

2005 рік 

Міністерство охорони здоров'я України, Міністр охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальники управлінь охорони здоров'я обласних, Севастопольської міської та Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської міської державних адміністрацій, головні державні санітарні лікарі Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, водного, залізничного, повітряного транспорту. 

26. 

Розрахувати необхідну кількість лікувально-профілактичних закладів, лікарняних ліжок та медичного персоналу для надання медичної допомоги населенню (із розрахунку 25 % захворілих від усього населення). 

2005 рік 

Міністерство охорони здоров'я України, Міністр охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальники управлінь охорони здоров'я обласних, Севастопольської міської та Головного управління охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської міської державних адміністрацій, головні державні санітарні лікарі Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, водного, залізничного, повітряного транспорту. 

27. 

Активізувати інформаційну діяльність засобів масової інформації та санітарно-освітню роботу серед населення щодо стану і прогнозу захворюваності населення на грип, надавати інформацію щодо ризику зараження, негативних наслідків пандемії грипу, безпечності продуктів харчування, поводження із тваринами тощо. 

Постійно 

Держдепартамент ветмедицини Мінагрополітики, Міністерство охорони здоров'я України. 


____________

 

Министерство охраны здоровья Украины
Министерство охраны здоровья Украины
Разработка сайта - LotusSoft ©2003-2006 LotusSoft.    med@lotussoft.com.ua

©Авторские права принадлежат исключительно автору статьи.
Отвественность за содержание материала несет автор статьи.