Пятница, 29 Марта, 2024 г.
О Проекте Контакты и партнеры Карта сайта
Харьков медицинский
Поиск: по названию  адресу 
/ / / /

ЛИСТ від 21.09.2005 р. N 27-01.01-32/1966

 МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 21.09.2005 р. N 27-01.01-32/1966

Голові Харківської обласної організації "ПОРА!"
Чижову О. В. 


Шановний Олександре Володимировичу!

На Ваш лист від 07.09.2005 N 17 щодо контролю за обігом лікарського засобу Трамадол (трамалгін) повідомляємо наступне.

Лікарський засіб Трамадол (трамалгін тощо - в залежності від виробника) має статус отруйного лікарського засобу і його обіг обмежено відповідними заходами контролю. Зокрема, наказами МОЗ від 07.07.2004 N 344 та від 30.06.94 N 117 встановлено обов'язок аптечним закладам вести предметно-кількісний облік цього лікарського засобу.

У зв'язку з фактичною ситуацією, що склалась зі зловживанням лікарським засобом Трамадол (трамалгін тощо), МОЗ видано наказ від 19.07.2005 N 360, пунктом 3 якого встановлено, що цей лікарський засіб незалежно від його торговельної назви та лікарської форми виписується на спеціальних рецептурних бланках ф-3 (рожеві бланки, за якими відпускаються наркотичні (психотропні) лікарські засоби).

Таким чином, МОЗ вжив усіх можливих нормативних заходів для протидії немедичному вживанню цього лікарського засобу, оскільки заходи контролю за відпуском лікарського засобу Трамадол (трамалгін тощо) фактично не відрізняються від таких заходів контролю щодо наркотичних (психотропних) лікарських засобів.

Щодо придбання хворими лікарського засобу Трамадол (трамалгін тощо), то вони можуть придбавати з аптечних закладів цей лікарський засіб виключно на підставі рецептурного бланка ф-3.

Стосовно того, чи підпадають трамадолово-залежні під систему державної допомоги, повідомляємо, що такі хворі, як і будь-які особи, залежні від хімічних речовин, у тому числі алкоголю, токсикомани тощо, підпадають під систему державної допомоги.

Питання відповідальності суб'єктів господарювання за відпуск з аптечних закладів лікарського засобу Трамадол (трамалгін тощо) без рецепта врегульовано наступним чином.

У межах компетенції, МОЗ в особі Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення, за наявності інформації про факт відпуску з аптечного закладу лікарського засобу Трамадол (трамалгін тощо) без рецепта проводить позапланову перевірку такого аптечного закладу, про що складається відповідний акт. У разі, якщо така інформація підтверджується або мають місце інші порушення порядку обігу лікарського засобу Трамадол (трамалгін тощо), Державна служба лікарських засобів і виробів медичного призначення, як правило, приймає рішення про анулювання ліцензії на право роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Про інші порушення, які мають ознаки кримінально караних діянь, МОЗ повідомляє правоохоронні органи для вжиття відповідних заходів.

Оскільки Ваша організація є політично активною і дієвою, запрошуємо до співпраці задля викорінення фактів зловживань з боку аптечних закладів при відпуску лікарських засобів, у тому числі Трамадолу (трамалгіну тощо). Про усі факти порушень порядку відпуску лікарських засобів просимо повідомляти МОЗ або Державну службу лікарських засобів і виробів медичного призначення.

З свого боку, МОЗ вживав і буде вживати усіх можливих заходів для подолання проблеми немедичного вживання лікарського засобу Трамадол (трамалгін тощо).

 

Заступник Міністра 

В. О. Рибчук 


 

Министерство охраны здоровья Украины
Министерство охраны здоровья Украины
Разработка сайта - LotusSoft ©2003-2006 LotusSoft.    med@lotussoft.com.ua

©Авторские права принадлежат исключительно автору статьи.
Отвественность за содержание материала несет автор статьи.