Среда, 17 Апреля, 2024 г.
О Проекте Контакты и партнеры Карта сайта
Харьков медицинский
Поиск: по названию  адресу 
Главная / Медицинские публикации / Авторы / Министерство охраны здоровья Украины /

НАКАЗ від 11 серпня 2005 року N 399 Про удосконалення порядку виявлення ВІЛ-інфекції у хворих на туберкульоз

 МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

від 11 серпня 2005 року N 399

Про удосконалення порядку виявлення ВІЛ-інфекції у хворих на туберкульоз

У зв'язку з погіршенням епідемічної ситуації з туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні, поширенням ВІЛ-асоційованого туберкульозу та з метою своєчасного проведення необхідних профілактичних та лікувальних заходів наказую:

1. Удосконалити порядок виявлення ВІЛ-інфекції у хворих на туберкульоз шляхом організації їх скринінгового обстеження на антитіла до ВІЛ з дотриманням положень протоколу "Добровільне консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію".

2. Заступнику голови тендерного комітету МОЗ України Королю А. В., начальнику Відділу інфекційних соціально небезпечних хвороб Александріній Т. А. забезпечити у 2005 році організацію централізованої закупівлі за рахунок коштів державного бюджету та розподілу по регіонах тест-систем для проведення скринінгового обстеження на антитіла до ВІЛ контингенту, який знаходиться на лікуванні у державних та комунальних протитуберкульозних закладах.

3. Начальнику Відділу інфекційних соціально небезпечних хвороб Александріній Т. А., головному позаштатному фтизіатру МОЗ Фещенку Ю. І., директору Українського центру профілактики та боротьби зі СНІДом Щербінській А. М. запланувати та провести семінари-тренінги для фахівців регіональних протитуберкульозних закладів і центрів профілактики та боротьби зі СНІДом з питань удосконалення порядку виявлення ВІЛ-інфекції у хворих на туберкульоз.

Термін: жовтень 2005 року

4. Начальнику Центру медичної статистики Голубчикову М. В. при проведенні підготовчих до річних звітів семінарів зосередити увагу на виконанні вимог наказів МОЗ України від 08.07.2004 N 346 "Про затвердження галузевої статистичної звітності форми N 33-здоров "Звіт про хворих на туберкульоз за 20__ рік" та Інструкції щодо її заповнення" та від 09.06.2005 N 261 "Про затвердження форми звітності N 8 "Звіт про захворювання на активний туберкульоз" та Інструкції щодо її заповнення" щодо обов'язкової реєстрації випадків ВІЛ-асоційованого туберкульозу в регіонах, посилити контроль за обліком та звітністю.

Термін: листопад 2005 року і постійно

5. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь охорони здоров'я обласних та Севастопольської міської державних адміністрацій, головних управлінь охорони здоров'я Дніпропетровської обласної, Київської міської державних адміністрацій:

5.1. Визначити потребу регіону на 2005 рік (та у подальшому щорічно) у тест-системах для проведення скринінгового обстеження на антитіла до ВІЛ контингенту, який знаходиться на лікуванні у державних та комунальних протитуберкульозних закладах, та подати до МОЗ України.

Термін: до 01.09.2005 року та щорічно

5.2. Визначити лабораторії, які проводитимуть скринінгове обстеження на антитіла до ВІЛ контингенту, який знаходиться на лікуванні у державних та комунальних протитуберкульозних закладах, у межах адміністративного регіону.

5.3. Зобов'язати головних лікарів Кримського республіканського, обласних, Київського та Севастопольського міських протитуберкульозних диспансерів забезпечити:

5.3.1. організацію проведення добровільного до- та післятестового консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію контингенту, який знаходиться на лікуванні у протитуберкульозних закладах;

5.3.2. проведення семінарів для фахівців протитуберкульозної служби з вивчення законодавства, нормативних актів щодо проблеми ВІЛ-інфекції/СНІДу, порядку добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію;

5.3.3. поінформування медичного персоналу протитуберкульозних закладів, в яких здійснюватиметься консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію, щодо необхідності дотримання конфіденційності та юридичної відповідальності за розголошення лікарської таємниці, недопущення дискримінації хворих на ВІЛ-асоційований туберкульоз;

5.3.4. призначення відповідальних осіб (лікаря та медичного статистика або медичної сестри) за організацію проведення консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію, отримання результатів, їх облік і звітність.

5.4. Покласти відповідальність на головних лікарів центрів профілактики і боротьби зі СНІДом за отримання, розподіл та контроль цільового використання тест-систем для проведення скринінгового обстеження на антитіла до ВІЛ контингенту, який знаходиться на лікуванні у державних та комунальних протитуберкульозних закладах.

5.5. Розробити та затвердити план заходів щодо організації взаємодії між центрами профілактики та боротьби зі СНІДом, протитуберкульозними диспансерами, туберкульозними відділеннями ЦМЛ, ЦРЛ з питань проведення необхідних профілактичних та лікувальних заходів хворим на ВІЛ-асоційований туберкульоз.

Термін: вересень 2005 року

6. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Рибчука В. О.

 

В. о. Міністра 

С. М. Ханенко 


 

Разработка сайта - LotusSoft ©2003-2006 LotusSoft.    med@lotussoft.com.ua

©Авторские права принадлежат исключительно автору статьи.
Отвественность за содержание материала несет автор статьи.